{ "title": "1 Dünya Savaşı Cepheleri", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/1-Dunya-Savasi-Cepheleri-55.jpg", "date": "21.01.2024 05:56:16", "author": "mesut ulusal", "article": [ { "article": "1. Dünya Savaşı Cepheleri, dünyadaki önemli devletlerin katıldığı bir savaşın yoğun bir şekilde yaşandığı cepheler tüm dünya ülkelerinin kaderini belirler niteliktedir. Bu cepheler Schlieffen Planı'nın başarısız olmasıyla Almanya'nın hızlı bir Harekâtı sonuca ulaştıramamasının ardından, I. Dünya Savaşının yeni ve belirleyici bir özelliği olan ‘siper savaşı' sonucu ortaya çıkmıştır.

Genel olarak 1. Dünya Savaşı Cepheleri iki ana başlıkta toplanır

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı yani Batı Avrupa'yı içine alan cephedir. Batı cephesi savaşları, 4 Ağustos 1914 tarihinde Alman ordularının Belçika'ya saldırmasıyla fiilen başlamıştır. Belçika ve Fransa ordusunun yoğun direnmesi sonucu Marne savaşında Batı Cephesi kilitlenmiştir ve her iki taraf da siperlere yerleşerek 4 yıl boyunca bu cephede karşılıklı taarruzlarla savaş devam etmiştir. Batı cephesinde ilk defa zehirli gaz kullanılmıştır.

Doğu Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Doğu Avrupa ve Orta Avrupa'da, Almanya'nın, Avusturya-Macaristan'ın ve Bulgaristan'ın doğusunu, Rusya'nın ve Romanya'nın ise batısında kalan cephedir. Rus planları Galiçya üzerinden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ve Doğu Prusya üzerinden Alman İmparatorluğu'nun eşzamanlı işgali üzerine kurulmuştur. Rus birlikleri Galiçya'da büyük ölçüde başarı elde etmesine karşın Rusya'nın etkisiz askeri liderliği ve az gelişmiş sanayisi, Doğu Cephesi'nden çekilmelerine ve büyük yenilgiler almalarına neden olmuştur. 1915 yılının baharında Ruslar, Galiçya içine çekilmişlerdi. Mayıs ayında İttifak Devletleri Polonya'nın güney sınırları da dikkate değer bir atılım sağladı. 5 Ağustos günü de Varşova yakalanan Ruslar Polonya'nın doğu kısımlarına çekilmek zorunda kaldılar. 7 Kasım 1917 yılındaki Ekim Devrimiyle Ruslar Brest-Litovsk Antlaşması ile savaştan çekilmiş ve Doğu cephesi bu şekilde kapanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler; (1. Dünya Savaşı Cepheleri)
" } ] }