{ "title": "Büyük Taarruz", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/Buyuk-Taarruz-79.jpg", "date": "19.01.2024 15:29:58", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "Büyük taarruz, bu saldırı düşman kuvvetlerine karşı yapılmış olup, 26 Ağustostan başlayıp 18 Eylül 1922 tarihleri arasında meydana gelen ve bağımsızlığımız için yapılan harekattır. Büyük askeri dehaya sahip olan Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm yurt genelinde organize ettiği, düzenli bir ordu haline getirilen güçler, işgalci diğer ülkelere karşı amansız bir mücadele göstermiş ve bu güçler bir şekilde ülkeyi terk etmek zorunda kalmışlardır. Ancak yunanlıların işgal ettiği topraklardan ziyade bağımsız bir Rum devleti kurmanın ısrarı üzerine, İzmir'i de o kuracakları devletin başkenti olarak ilan edeceklerdi. Ama hevesleri kursaklarında kaldı. Bunun yanı sıra, Atatürk büyük bir risk alarak, emri altındaki ordulara Yunanlıların üzerine saldırı emrini verdi. Eğer Türk ordusu kaybederse daha önceden dayatılan Sevr Antlaşması hükümleri gereği yunanlılar topraklarımızı ele geçirir ve gerçekleştirmek istedikleri ideallerin hedefine taşıyacaklardı. Bu sebepten ötürü tabi mutlak galibiyet olması gerekirdi. Öncelikli olarak Ankara'ya hareket eden Yunan ordusunun önünü kesilmesi gerekiyordu. Türk ordusu ve Yunan kuvvetleri 23 Ağustos 1921 Sakarya'nın Nehrinin doğusunda karşı karşıya geldi.

Türk ordusunun Eskişehir ve Kütahya Savaşları'ndan yeni çıkmış, yorgun ve donanımsız bir ordu olarak Yunan kuvvetlerine karşı gücü zayıflamıştı. Bu durumu idrak eden Atatürk askerlere hitaben: \"Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Bu vatanın her toprağı kan ile sulanmadıkça terk edilmemesi gerekir. \" bu sözlerde anlatılmak istenen şey, vatanın belirli bir kısmı için değil de geneli için müdafaa yapılması gerekir sözlerini vurgulamıştı. Bu söz üzerine düşman kuvvetleri neye uğradıklarını şaşırdılar. Bu emri verdikten sonra herkesin kanının son damlasına kadar vatan için daha fazla mücadele etmesi gerektiğini vurgulamıştır. Bu moralle Fevzi Çakmak Paşa'nın bünyesinde bulunan Ordu 20 gün süren savaşın ardından yaklaşık olarak 6 bine yakın şehit olmak üzere 40 binde zaiyat vermesine rağmen Yunanlıları geri püskürtmeyi başarmıştır. Bu savaşın ardından Mustafa Kemal Paşa mareşallik rütbesine yükseldi ve gazi unvanını aldı.

Türk ordusu Yunanlıları geri püskürtmeyi başardı. Ardından ordumuzda, Yunanlıları takip edecek takat kalmamıştı. Bunun sonucunda halktan bir özveri daha istendi. Son olarak bir atımlık güçleri kalmıştı. Türk halkı bütün varını yoğunu ortaya koydu 200 bine yakın Yunan askerine karşı, toplamı 185 kişilik bir ordu toplandı geri kalan subaylar hızlı bir eğitimden geçerek hızlıca Yunanların peşine düştü. 26 Ağustos 1922 akşamı Mustafa Kemal'in yanında Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü ile beraber, Afyon Kocatepe'deki yerini aldı ve sabah ezan sesiyle taarruz emrini vermiştir. 30 Ağustos 1922 tarihinde kadar 4 gün çetin bir savaş yaşandı. Bu dönem içerisinde de Başkomutanlık Meydan Muharebesi adı verildi. Savaşın sonunda Türk ordusu büyük zafer elde etti.

Büyük taarruz için yapılan hazırlıklar
Büyük Taarruz sonuçları
" } ] }