{ "title": "Din Savaşları", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/din-savaslari.jpg", "date": "19.01.2024 08:26:33", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Din Savaşları, Dinler arasında farklı görüşlerden kaynaklı olan savaşlar din savaşları olarak nitelendirilmektedir. Bir dine mensup olan bir grup ile farklı bir dine mensup olanların dinlerine verilecek zarar veya aynı din çatısı altında bulunan kişilerin birbirlerine destek vererek gerçekleşen savaşlardır. Din savaşlarında kendi dinini yaymak isteyen grupların, farklı din grupları arasındaki görüş ayrılıklarının zamanla alevlenmesi ile oluşan savaşlardır. Din savaşlarının en büyükleri İslam Fetihleri, Haçlı Seferleri ve Fransız Din savaşları dünya tarihi içeresinde görülen farklı dinlere mensupların birbirleriyle yapmış oldukları savaşların en büyük savaşlardır.

Haçlı Seferleri ile İslami Dayanışma

Haçlılar Anadolu'nun bağrında bulunan Konstantin yani şimdiki adıyla İstanbul'u kaybettikten sonra Anadolu'da kaybedilen kutsal toprakları tekrardan kazanıp Hristiyanlık dinini yaymak amacıyla önderliğini papanın yapmış olduğu ve çeşitli vaatler ile İslamiyet'in benimsediği Müslümanlığa karşı savaş açarak kendi dinleri olan Hristiyanlığı yaymak amacıyla birçok defa İslam coğrafyasına yapılan seferlerdir. Bu seferler her ne kadar çok kişi katılmış ise de İslam coğrafyasının farklı siyasi görüş, farklı renk ve işlerle uğraşan kişiler İslamiyet bayrağı altında buluşarak bu seferlere göğüs girmişlerdir. Bu durum Hristiyanlık ve İslamiyet arasında gözüken en büyük din savaşları olarak ifade edilmektedir.

İslamiyetin Yayılması İçin Yapılan Din Savaşları

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in dünyaya gelmesi ile peygamberliğinin ilan edilmesiyle İslam dinin yayılmasını engellemek amacıyla birçok putperest ve ateşe tapan insanlar arasında peygamberimize karşı çıkılmıştır. İlk başlarda İslamiyet'i kabul eden az sayıda Müslüman bulunurken zamanla bu sayı gittikçe artınca ateşe ve puta tapanlar. İslamiyet'in yayılmasını engellemek amacıyla İslamiyete inananlara karşı ağır zulümler uygulayınca birçok Ensar muhacir durumuna düşerek hicret etmişlerdir. Bu hicretleri ile İslamiyet Hindistan da dahil birçok ülkeye yayılmıştır. Hicret sonunda İslamiyet daha fazla yaygınlaştı ve yapılan zulme karşı geren Müslüman halk peygamberimiz önderliğinde birçok savaşa katılarak dinleri için savaşmışlardır. Dinlerini savunmak amacıyla peygamberimiz zamanında yapılan savaşlar Bedir savaşı, Uhud savaşı ve Hendek savaşlarıdır. Yapılan bu savaşlar ile İslam coğrafyası üzerinde varlığını gösteren Müslümanlık dini gittikçe yayıldı ve zalimlik yapan putperest ve ateşe tapanlar arasında ciddi anlamda bir hezimet uğrattılar. İslamiyet dinimizin yayılması için ciddi anlamda atılımlar yayılarak Arap yarım adası cehalet döneminden kurtulmasına vesile oldu.

Bedir Savaşı, Hendek Savaşı ve Uhud Savaşları

Bu üç savaş İslam dininin Arap coğrafyası içerisinde yayılması konusunda oldukça etkilidir. Bu savaşların fitilini gayrimüslimler etkilenmiş ve Şam ticaret yolunda Müslüman halk tehdit edilerek yağmalamalar olmuştur. Bunun üzerine yapılan savaş neticesinde putperestlere ağır hezimete uğramışlardır. Bedir savaşındaki tarihte ilk Müslümanların kazanmış olduğu savaştır. Şam ticaret yolu bu savaş ile Müslümanların eline geçmiştir. Ganimetler İslami ölçütlere ilk kez beşte biri devlet kasasına bırakılmıştır. Uhud savaşı ise bedir savaşındaki yenilgiyi kabullenemeyen gayrimüslimlerin açmış olduğu savaştır. Bu savaşta Müslümanlar ciddi anlamda yara almış ve son anda savaşı kaybetmişlerdir. Uhud savaşında istenilen ganimeti alamayan putperestler ağır yara alarak savunma neticesinde kazanılan bir savaştır. Bu savaşın kazanılması ile Mekke'ye girmek için hudeybiye anlaşması imzalanmıştır. İçerik bakımından savaşı kazanan Müslümanlar ağır bir sözleşmenin altına imza atmışlar ise de bu anlaşmayı gayri Müslimler kendileri bozmuşlar ve sözlerine sadık olmadıklarından dolayı Müslümanlığa halk daha fazla değer vererek akın akın Müslümanlığa geçmişlerdir.

Din Savaşlarının Sonuçları

Din savaşları ekseri haksızlık yapılan ülkelerin halkların dini özgürlüklerini rahat yapmasıyla yapılan savaşlardır. İslamiyet dininin getirmiş olduğu birçok güzellik nedeniyle birçok insan akın akın Malazgirt savaşından sonra Anadolu'da Müslümanlık dinine geçti. Hristiyan ve Yahudi aleminin kendi halkına yapmış olduğu eziyet nedeniyle örgütlenme yapısı bozulmuş ve kendi dinlerini yaşamayan halk Osmanlının da etkisiyle dinlerini rahatlıkla yaşamak amacıyla Osmanlı himayesine halk kendi isteğiyle geçmiştir. Din savaşlarında bir kısım dinlerin hak olmasına rağmen dini kitapların insanların kendi menfaatleri ışığında değiştirmeleri ile halkı korkutarak menfaat ediyorlardı. Halk bu durumun farkına varınca kendi dinleri içerisinde savaşlar çıkmış ve bu savaşlar neticesinde İslam dinini güzelliğiyle şereflendirilmişlerdir.
" } ] }