{ "title": "Ficar Savaşları", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/ficvar-savaslari.jpg", "date": "20.01.2024 04:31:49", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Ficar Savaşları, Ficar savaşları cahili yet döneminde haram aylarda yapılan 4 savaşa verilen addır. Araplar arasında haram sayılan aylarda savaş yapmak kan dökmek, haksızlıklar ve kötülükler yapmak günah ve suç sayılırdı. Cahiliyet döneminde haksız yere yasaklar çiğnenmiş kanlar dökülmüş yasaklar ihlal edilmiştir bu savaşlara Ficar savaşları denir. Haram aylarda savaşlar durdurulup panayırlar kurulur yarışmalar eğlenceler yapılırdı. Fakat bu eğlenceyi bozmak amaçlı yapılan haksızlıklar putlara tapanlar arasında çıkan kavgalarla oluşan savaşlardır. Bu savaşlar Kureyş ve Hevazin kabileleri arasında gençlerin sarkıntılık yapmaları sonucu Mekke'de Ukkaz panayırında olurdu. Hz. Muhammet bu savaşlara 20 yaşında amcalarıyla katılmış fakat hiç kimseyi öldürmemiş kan dökmemişti. Savaş esnasında atılan okları toplayıp amcalarına vermiştir. Bu savaşlar 9 sene her yıl Mekke'de yapılmış ve Miladi 591 senesinde anlaşmalar yapılarak son bulmuştur.

İslam'da yasak olunan aylar Muharrem, Recep, Zilkade, Zilhicce aylarıdır. Muharrem ayı Allah katında ayların en büyüğü ve Allah'ın ayı olarak nitelendirilir ve bu ayın içinde 10 gün oruç tutmak çok sevaptır. Bu ay Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Muharrem ayında Araplar kan dökmekten savaşlardan kötülüklerden uzak durmayı tavsiye etmiş ve 10 gün boyunca bir araya toplanıp din hakkında sohbetler edip yarışmalar yapıp hediyeler dağıtmış dinlerini yaymışlardır. Bu ayda yapılan iyilikler kat kat sevap alır, yapılan günahlarda kat kat günah sayılmaktadır.

1. Ficar savaşı Ukaz panayırında Gifar kabilesindeki bir zatın ayaklarını uzatarak oturup Arapların en şereflisi benim demesiyle karşıdaki diğer zatın kızması ve kılıcını çekip saldırmasıyla başlamıştır.

2. Ficar savaşı Ukaz panayırında genç erkeklerin bir bayana yaptıkları sarkıntılık sonunda Kureyş'ten iki kabileler arasında başlamış ve savaşa sebep olmuştur.

3. Ficar savaşı borç alıp ödememe sonucu Kinaneoğulları ve Amir oğulları kabilesinin arasında çıkan kavga sonucu başlamıştır.

4. Ficar savaşı Kinaneoğulları ile Kays Aylan kabilesi arasında meydana gelmiştir. Hire hükümdarı tarafında yola çıkan bir kervana kılavuzluk ve korumalık yapması için görev verilen bir şahsın diğer kabiledeki birini öldürmesiyle savaş başlamış ve bu savaşa Hz. Muhammet efendimiz amcalarıyla katılmıştır. Fakat bu savaşta hiç kan dökmemeye özen göstermiştir. Bu savaşta sadece okları toplayıp amcalarına vermiş ve iki tarafın ölü sayılarını toplayıp ölüsü fazla olan tarafa diyet ödenerek anlaşmaya varılmış ve savaşa son verilmiştir.

" } ] }