{ "title": "Hayber Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/hayber-savasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:32:32", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Hayber Savaşı, Hayber muhaberesi hicretin 7. Yılında gerçekleşmiştir. Hayber yerleşkesi Şam ve Medine yolu üzerinde bulunan ayrıca Medine'nin yaklaşık olarak 151 km kuzey bölgesinde ağırlıklı olarak Yahudi halkın yaşadığı bir şehirdir. Yahudi sözlüklerine ve dillerine bakıldığı takdir de Hayber kale anlamına gelmektedir. Hayber kalesi incelediğinde 7 tane burcu bulunmaktadır. Bu burçlarını isimleri ise Netah, Sülafım, Kamus, Naım, Ketibe, Sık ve Vatıhdır. Bu şehrin önemli tahıl ve hurma ambarları bulunan jeopolitik bir konuma sahipti.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. V) Yahudi halkının Mekkeli müşrikler ile birleşerek Medine'ye karşı ittifak kurmaya çalıştığını öğrenince bir kısım Yahudi kabilelerinin Mekke'de toplanmasını engellemek amacıyla Hayber'i fethetmek için çalışmıştır. Peygamber efendimiz bu savaş da en fazla cihada önem verenlerin katılmasını istemekteydi. Medine'den eşi Ümmü Selemeyi yanına alık yaklaşık olarak 200 süvari ile 1400 yaya ile sefere çıktı. Hayber ve Gatafan arasına üst kurarak sabaha kadar konakladı. Bu konaklamanın altında yatan gerekçeler ise Gatafanlıların Hayber şehrine yardımını kesmek ve Müslümanların kente geldiğini bu sayede öğrenip Yahudi halkın hazırlık yapması sağlanmıştı.

Hayber halkı sabah kalenin kapısından baktıklarında Peygamber efendimiz önderliğindeki ordu kalenin kapısına dayanmışlardı. Günlerden cumartesi olması nedeniyle Yahudi halk çalışmaz ve savaş yapmazdı. Bu stratejik hamle sayesinde Yahudi halk ne yapacağını bilemedi ve kısa süre içerisinde ilk olarak Nam kalesi alındı. Akabinde sırasıyla Vatih, Sık, Sülalım, Ketabi ve Netah kaleleri alındı. Bu kaleler alınırken kıran kırana bir çarpışma gözlemlendi bir kısım sahabe burada Cihad ederek vefat etti Yahudilerden 93 kişilik kayıplar verdi. Yahudi halkın önde gelen liderlerinden bir kısmı bu savaş sırasında öldürüldü. Bu savaşı sonrasında Müslümanlar çok sayıda esir aldı. Müslümanlığın yayılmasını engellemeye çalışan Yahudiler bu olay nedeniyle oldukça pişman oldular. Peygamber efendimiz esirlerin serbest bırakarak Hayberi affetti.

Hayber Savaşı Sonrası Yaşananlar

Hayber savaşının kazanılması ile Hayber ele geçirildi. Bu savaş sonunda hayatlarının bağışlanması vee çocukların serbest bırakılması karşılığında altın, gümüş ve silahlarını teslim ederek Peygamber efendimiz ile barış anlaşması yaptılar. Bu anlaşma gereğince Hayber de toprak işleyip hurma yetiştireceklerini Yahudiler söyleyerek Hayber de kalmışlardır ancak Peygamber efendimizin vefatının sonrasında Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir dönemine Yahudiler bu anlaşmaya sadık kaldılar. Ancak Yahudilerin Hz. Ömer'in oğlunu öldürmesinden sonra hurma yetiştiriciliğini ve toprak işlemeyi öğrenen Müslümanlar, Yahudi halkını Hayber bölgesinden Şam'a sürdüler. Yahudilerin Şam'a sürülmesinin en önemli nedenlerinden biri ise Peygamber Efendimiz tarafından “Arabistan'da iki dinin bir arada olamayacağına dair” Hadisi Şerif'inin olduğu birçok kaynak tarafından dile getirilmektedir. Bu savaş sayesinde Arabistan üzerinde ikinci bir akımı bu coğrafyada görülmedi.
" } ] }