{ "title": "Hendek Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/hendek-savasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:16:42", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Hendek Savaşı, Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında yapılmış olan son savaştır. Hendek savaşı hicretin beşinci yılında yani 627 senesinde yapılan son savaş niteliğindedir. Müslümanlar hendek savaşında hendek kazarak savaş stratejisi oluşturduklarından kaynaklı olarak savaş bu isimle anılmıştır. Yahudiler ile müşriklerin bir araya gelerek kurulan bir orduyla yapılan karşı yapılan bu savaşa Anzab Savaşı olarak da bilinmektedir. Müşrik ve Yahudilerin sayıca çok üstün olduğu bu savaşta Müslümanlar galip gelerek İslami birlikteliği bereketinin görüldüğü bir savaştır.

Hendek Savaşı Neden Olur?

Uhud savaşı sonrası Müslüman halkın Medine'nin doğusuna ve kuzeyine doğru seferler yapması nedenleriyle, Mekke kervanları Suriye, Irak ve Mısır yolunu kapatılması savaşın başlamasında en önemli sebeptir. Ticaret yolları kapanma derecesine gelen müşrikler, Uhud savaşında kazanmış oldukları zaferin etkisiyle hendek savaşının hazırlıklarına başladılar. Yahudi halkın müşriklerle bir olarak Medine'de yaşayan Müslüman halkı yok etmek istemesi, müşriklerin ise Uhud ve Bedir savaşlarından istediklerini elde edememeleri nedenleriyle bu savaş kaçınılmaz olmuştur.

Hendek Yapılması
Müşrikler Kinane, Gatafan, Tihame, Ehabiş, Beni Esd ve Necd kabilelerinden temin ettikleri paralı askerlerini kendi birliklerine dahil ederek bu savaş için hazırlamaya koyuldular. Müşrik kabilelerin bir araya gelmesi ile hazırlanan orduya Müslümanların sayıca karşı koyamayacağı düşüncesindeydiler. Bu sebepten ötürü Müslümanlar harekete geçerek faydalı savaş stratejilerini planladılar. Selma-ı Farisi'nin aklına gelen bir öneri ile Medine şehrin de önemli yerlere hendekler kazdılar. Bu stratejinin temel amacı savunmayı kolaylaştırmaktı. Uzun bir uğraş ve çalışmanın ardından hendekler hazırlanarak çıkartılan topraklar ile siperler hazırladılar. Bu hendekler derinlikleri hazırlanırken bir insanın bu hendeklerden yukarıya çıkamayacağı yükseklikte ayarlanmıştı. Hendek hazırlanması yaklaşık olarak bir ay gibi uzunca bir süreyi bulmuştu.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S. A. S) bu hazırlıkları bizatihi katılarak yerinden takip etmiştir. Savaş sırasında kadın ve çocuklara zarar gelmemesi için kadın ve çocuklar cepheden uzakta kalan kulelere yerleştirilmiştir. Karargahını Sal dağı üzerinde hazırlayan Müslümanlar, yapılan hendeklerin doldurulmaması için gruplar oluşturarak bu hendekleri korumaktaydılar. Hendeklerin gerisinden yapılan karşılıklı olarak yapılan ok atışları etkili bir savaş stratejisi oluşturmasını müşriklere engellemekdi. Bir tarafta siperde savunarak kendini savunan Müslüman halk bulunurken diğer taraftan koruma sızca oklara maruz kalan bir müşrik grubu bulunmaktaydı. Zaman içerisinde kuşatma etkisini yitirdi. Müşrikler kuşatmanın bu kadar uzun süreceğini tahmin etmediklerinden erzakları kısa süre içerisinde bitti. Müşrikler tek başına bu savaşı kazanamayacağını anlayınca bir ara Beni Kureyze Yahudilerini savaşa girmeye razı ettilerse de bu duruma öğrenen peygamber efendimiz. Yahudilerin arkadan Müslümanların vurulmasını engellemek amacıyla bir kısım birlikleri bu yöne doğru yönlendirdi ancak Beni Kureyze Yahudileri Müslümanlara saldırmama sözü vermeleri üzerine bu girişim başlamadan durduruldu. Müşrikler artık hendeklere aşamayacaklarını anlamıştı bu defa çocuk ve kadınların bulunduğu kulelere saldırarak hendekleri koruyan görevlilerin bu alana yönlenmesiyle hendekleri aşmayı planlasalar da bu konuda başarılı olamadılar. Kuşatma yaklaşık bir ay kadar devam etti ancak soğuk bir fırtınanın esintisiyle müşrikler kuşatmayı bırakarak savaş meydanını terk ettiler. Böylelikle Müslümanlar bu savaşı kazandı. Kazanma stratejisinde etkili olan hendek isminden dolayı bu savaşa hendek savaşı olarak tarihe altın harfler ile kazındı.
" } ] }