{ "title": "İstanbul'un Fethi", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/Istanbulun-Fethi-42.jpg", "date": "19.01.2024 08:22:36", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "İstanbul'un fethi, orta çağın kapanarak yeni çağın açılmasını sağlayan Türk tarihi açısından son derece önemli bir tarihi olaydır. İstanbul yüzyıllar boyunca Roma imparatorlu da adı verilen Bizans Devletinin elinde idi. Bizans Devletinin başkenti İstanbul'du. İstanbul birçok İslam devleti tarafından fethedilmeye çalışılmış fakat bu fetihlerin hepsi yenilgi ile sonuçlanmıştı. İslam Devletlerinin İstanbul'un fethine bu kadar yürekten gönül ve önem vermelerinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin belki de en motive olanı Hz. Muhammet'in (S. A. V) söylediği sözlerdir. Hz. Peygamber \"İstanbul bir gün elbet fetih olunacaktır. Onu fetheden komutan ne güzel komutan ve onu fetheden asker ne güzel askerdir\" buyurmaktadır. İşte bu nedenden ve İstanbul'un coğrafi konumunun sağladığı avantajlardan yararlanmak amacıyla Hem Türk hem de İslam Devletleri için İstanbul'un değeri büyüktü. Müslüman olamayan devletler tarafından yapılan kuşatmalarda dahil olmak üzere İstanbul tam 28 kez kuşatılmış ve fetih gerçekleştirilememiştir. Osmanlı Devleti zamanında da İstanbul fethedilmek istenilmiştir. İstanbul çok güçlü surlarla korunmakta olduğundan yapılan denemelerde başarısız olunmuştur. Aradan yıllar geçtikçe İmparatorluk eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Bizans Devletinin sahip olduğu toprak zamanla sadece Konstantinopolis'ten ibaret bir hale gelmiştir. Hatta atık İmparatorluk değil zayıf bir devlet olarak görülmekteydi. Osmanlı devleti bir süre sonra Bizans İmparatorluğunu haraca da bağlamıştı. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Mehmet ve güçlü ordusu tarafından nihayetinde 29 Mayıs 1453 yılında İstanbul'un fethi gerçekleştirilmiştir.

İstanbul'un fethinin en temel sebepleri nelerdir?
İstanbul'un fethinin gerçekleştirilmesi

Sultan 2. Mehmet 13 yaşındayken babası 2. Murat tarafından tahta getirilmiştir. Ancak Batı dünyasından gelen saldırıları önlemek amacıyla tahtı babasına devretmiştir. Daha sonra ikinci kez 19 yaşındayken tekrar Padişah olmuştur. 2 Mehmet'in en büyük hayali dedelerinin gerçekleştiremediği İstanbul'un fethini gerçekleştirmekti. 2. Mehmet \" ya İstanbul beni alacak ya da ben İstanbul'u diyerek İstanbul'u fethetme konusundaki azmini belgelemektedir. İstanbul'un fethi için büyük bir donanma hazırlattı. Donanma toplam 350 gemiden oluşmaktaydı. Hatta fetih için 5 büyük top yaptırıldı. Bu topun her biri yaklaşık 60 manda gücü ile taşınabiliyordu ve toplara Şahin adı verilmişti. Ayrıca bu amaçla Rumeli Hisar da inşa edildi.

Tüm bu hazırlıklardan sonra nihayet İstanbul şehri kuşatıldı ve savaşmadan şehrin teslimi istenildi. Fakat gücü kendisinde gören Bizans İmparatoru savaşı tercih etti. İstanbul'un fethi amacıyla yapılan kuşatma tam 53 boyunca devam etmiştir. Bir ara ümitler tamamen tükendiğinde Sultan 2. Mehmet'in hocası Akşemseddin'in de manevi desteğiyle yeniden atağa kalkışılmış ve gemiler karadan yürütülerek İstanbul fethedilmiştir. İstanbul surlarına Ulubatlı Hasan Türk bayrağını büyük bir zafer edasıyla dikmiştir.

İstanbul'un fethinin sonuçları nelerdir?

İstanbul'un fethi hem Batı hem de Doğu dünyası için pek çok etkileri olmuştur.

" } ] }