{ "title": "İstiklal Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/istiklal-savasi.jpg", "date": "19.01.2024 07:38:47", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "İstiklal Savaşı, Anadolu'da milli uyanış ile Sivas, Trabzon, Erzurum, Samsun bölgeleri ile bu bölgelere komşu olan yerlerde bir otorite teçhiz edilmiştir. Galip olan devletlerin bu bölgelerdeki meydan gelen şikâyetleri üzerine ortaya çıkan asayişsizlik durumuna son verilmesi ile ordu teşkilatının dağılmasından sonra silahlar toplanarak hizmetlerin yerine getirilmesi için ordu müfettişliğinin başına Mustafa Kemal Paşa Samsuna Çıkarak (19 Mayıs 1919) milli uyanışın düzenin ve direnişin dönüşmesi şansına da kavuşmuştur. Mustafa Kemal'in yapmış olduğu bu icraatlar sonrasında kısa bir süre içinde diğer itilaf devletlerinde tedirginliğe sebep olmuştur. Bu tedirğinlik'ten dolayı Mustafa Kemal'in geri çağrılması için BabıAliy'i harekete geçirmişlerdir. Mustafa Kemal Paşa İstanbul tarafından yapılmış olan baskılar sonrasında istifa ederek \"sine-millete\" dönerek Anadolu'da yeniden direnişi düzenlemeye gitmiştir. Ayrıca Mustafa Kemal Erzurum da (23 Temmuz 1919) ve Sivas (4 Eylül 1919) yılında kongreler düzenlemiştir.

İstiklal Savaşı, Mustafa Kemal Anadolu'ya gitmek için karar vermiştir. 16 Mayıs 1919 yılında Bandırma ismi verilmiş olan küçük tekneye binerek İstanbul'dan hareket etmiştir. Ayrıca Mustafa Kemal bu küçük tekne ile ayrılması ile düşmanlar tarafından bu küçük teknenin bertaraf edileceği hakkında bilgi verilmiştir. Düşmanlardan korkusu olmayan Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 günü Samsuna gelerek Anadolu'nun toprağına ayaklarını basmıştır. Bu tarih özellikle Türk İstiklal Savaşının başlangıç tarihidir. Hatta Mustafa Kemal İstiklal Savaşının başlamış olduğu bu tarihi daha sonra kendisinin doğum tarihi olarak seçmiştir. Bu savaş ile Anadolu'da ulusal direnişin başlaması için bir dalga olmuştur. Ayrıca hem Erzurum'da hem de Doğu'da ulusal direniş için harekete geçilmiştir. Mustafa Kemal ise çok hızlı olarak hareket ederek ulusal direniş için organizasyonun liderliği için başa gelmiştir. 1919 senesinin yaz ayında özellikle Sivas ve Erzurum'da yapılmış olan kongrelerde ulusal sözleşme ile ulusal hedeflerinde ilanı yapılmıştır.

İstiklal Savaşında, bu arada İstanbul'un işgal kuvvetler tarafından işgal edildikten sonra Mustafa Kemal hiç zaman kaybetmeden 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını yapmıştır. Daha sonra merkez olarak Ankarayı seçti ve geçici olarak bir Hükümet kurmuş oldu. Meclis açılışı yapıldıktan sonra hemen Mustafa Kemal Meclisin başına getirildi. Bu arada Yunan Ordusu Çerkez Ethem'in ayaklanmasını fırsat bilerek onunla beraber iş birliği yaptı ve hem Eskişehir hem de Bursa yönüne doğru harekete geçtiler. 10 Ocak 1921 yılında düşman kuvvetleri ise Batı Cephesindeki kumandanlığını İsmet İnönü ile orduları çok ağır bir şekilde yenilgiye uğramışlardır. 10 Temmuz 1921 yılında Yunan Ordusu tam beş dümen ile Sakarya'ya cephe saldırısında bulunmuşlardır.23 Ağustos tarihinde başlayarak 13 Eylüle kadar hiç aralık verilmeden sürülen Sakarya Savaşı bitiminde Yunan Ordusu Türk Ordusu tarafından yenilgiye uğratılmıştır ve geri çekilmeleri için zorlanmışlardır. Daha sonra Sakarya Savaşının ardından Mustafa Kemal TBMM'inde hem Gazi hem de Mareşal unvanları verildi. Bütün düşmanları yurttan atmaya kararlı olan Mustafa Kemal 26 Ağustos 1922 yılının sabahında Türk Ordusuna düşmanlara saldırma emrini vermiştir. 30 Ağustos 1922 yılında bütün düşmanlar Dumlupınar da öldürüldü ya da esir alınmıştır. Ayrıca düşman ordusunun başında bulunan General Trikupis'de esir olarak alınmıştır. Mustafa Kemal 9 Eylül 1922 yılında Türk ordusuna \"İlk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri\" emrini vermiştir. Düşman kuvvetleri Türk askerlerinden kaçarak İzmir yakınında denize dökülmüştür. Bütün cephelerde Şanlı Türk Askeri düşman askerlerini mağlup ederek zafer kazanmıştır.
" } ] }