{ "title": "Melhame Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/melhame-savasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:33:29", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Melhame Savaşı, Melhame'i Kübra, Kelime manası olarak çok büyük kanlı savaş anlamına gelmektedir. Ayrıca Kuran'ı Kerim'de bahsedilen kıyamet gününde, Deccal ile Hz. İsa arasında geçecek olan savaşa İslam dinine inananların verdiği isimdir. Melhame'i Kübra, kıyametin bir belirtisi olarak değişik zaman dilimlerinde farklı biçimlerde boy gösteren farklı sürümleri olan bir mefhum da olabilir. Hadislerin farklı rivayetleri bu farklı vaka'lara işaret etmiş olabilir. Hadis kaynaklarında geçen özellikleri dikkate alındığında bu olayın Osmanlı topraklarında gerçekleşeceği gerçeği anlaşılabilir.

Hristiyan inancında bu savaşa armageddon adı verilmektedir. İslam'da Deccal denilen büyük fitneden bahsedilirken, Hz. Muhammed (S. A. V.)'den önceki bütün peygamberlerin de ümmetlerine bu fitneden bahsettiğini bildirmiştir. Decall dünyaya şerri hâkim kılmak için savacak ve Rablik iddiasında bulunacağından da haber verilmiştir.

İslam kaynakları 70.000 Yahudi'nin Deccala tabi olacağını yazmaktadır. İsa ikinci defa avdet edecek ve Deccalla savaşarak onu yeneceği bildirilmiştir. Bu savaşın gerçekleşeceği yer ise binek hayvanların diz kapaklarına kadar kana gömüleceği haber verilen Amik ovasıdır. Amik Ovası Toros'ların eteklerinde yer almaktadır.

İbranicede har-megido, Megido Dağı'dır. Burası, Yahudiler ve Evanjeliklerin (Protestanlığın bir kolu) kıyamet savaşının kopacağına inandıkları yerdir. Akdeniz'den 24 km içeride, Telavivden 88 km kuzeydedir. Kitabı Mukaddes'te (İncil) ve o, onları hep birlikte Armageddon (İbranice) denilen yerde topladı (16/16) denilmektedir.

Revelation'da (Keşif), bu savaşı nükleer savaş şeklinde yorumlayanlar vardır, Ezekiel (Hezekiel kitabı) 38 ve 39. Bölümler temel alınarak, çok şiddetli yağmurlar ve dolu, yangınlar ve kükürdün kaynaması, dağların düşmesi ve yüksek kayaların çöktüğü depremler, olarak tasvir edilmiştir.
" } ] }