{ "title": "Mohaç Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/mohac-savasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:41:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mohaç Savaşı, Macarların Osmanlılar tarafından 29 Ağustos 1526 tarihinde yenilgiye uğratılmasıyla sonuçlanan ve Macaristan'ın Osmanlılar ile Habsburg Hanedanı arasında paylaşıldığı bir savaştır. Savaşta Osmanlı ordusunun sayıca üstün olması, 60.000 kadar hafif süvariye sahip olması ve o dönemde Avrupalıların hiç karşılaşmadığı 300 seyyar topun, tüfeklerin kullanılmasıyla, Macar ordusu ağır süvarilerini çok kısa sürede kaybetmiş ve yenilgiye uğramışlardır. Savaşın toplam süresi sadece 2 saat sürmüştür. Bu dünyadaki en kısa devam eden meydan muharebesi olarak kabul edilir. Osmanlı ordusu gelişmişliği sayesinde kısa sürede Mohaç Savaşından galip ayrılmıştır.

1353 yılında Rumeli'ye geçen Osmanlıların karşısına geçen Katolik dünyasının öncüsü olan Macarlar, yapılan çatışmalar sonucunda yenilmişlerdir. Özellikle daha önceden 1440 ve 1456 yıllarında iki defa kuşatılmasına rağmen alınamayan Belgrat'ın 1521 yılında alınması Macarlar için büyük bir darbe olmuştur. Fakat bu Macar Krallığının mukavemetini kıramamıştır. Bundan sonra da Macarlar ve Osmanlılar arasındaki savaşlar aynı hızda devam etmiştir. Bu dönem Osmanlı padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'a sınır beylerinden biri olan Yahya Paşaoğlu Bali Bey, Drava ve Sava ırmaklarının arasında kalan Macarlara ait toprakların alınmasını tavsiye etmiştir. Macar seferi üzerinde etkisi olan başka bir etkende, Kutsal Roma Germen İmparatoru olan V. Karl ve Fransız kralı I. François arasında bulunan rekabettir. V. Karl'a esir düşen I. François'in annesi İstanbul'a elçi gönderip Sultan Süleyman'dan yardım istemiştir. Kanuni bunu kabul ederek, Osmanlılara karşı Boğdan ve Eflak Voyvodaları ile anlaşan Macarlara karşı savaş açma kararı almıştır.

Mohaç savaşı hazırlıkları ve gelişmeler

Kanuni 10 Mart 1526 tarihinde Rumeli kumandanlarının, Bosna ve Anadolu Beylerbeyinin, Kırım Hanına macar seferine çıkmak için hazırlık yapmalarını istemiştir. Şam ve Mısır'daki askerler, kapıkulu askerleri de bu sefere katılmıştır. 23 Nisan 1526 tarihinde Kanuni 100.000 kişiden oluşan ordu ve 300 topla Macar seferine çıkmıştır. Sefer sırasında Eszek, Ujlak kaleleri alınmıştır. Orduya hedeflerinin Budin olduğu söylenmiş, Drava nehri aşılarak, Mohaç ovasına doğru ilerlemişlerdir. Bu arada Macar ordusu da Mohaç ovasında karargahını kurmuş ve Osmanlı ordusunu beklemeye başlamıştır. Ordunun başında Kral II Lajos vardır. Kralın savaşa bir an önce katılmasını istediği Erdel voyvodası Janos Szapolyai yanında 30.000 kişilik ordusu olmasına rağmen, bu savaşa girmekten vazgeçmiştir. Bunun nedeni kralı kıskandığı içindir. Savaş hazırlıkları 26 Ağustos'ta iki taraf içinde bitmiştir. Osmanlı ordusunun beş bin kişiden oluşan öncü kuvvetlerinin başında Malkoçoğlu Bali Bey bulunmaktadır. Bu kuvvetleri Rumeli askerleriyle, 150 topu olan Sadrazam İbrahim Paşa izlemiştir. Bunların gerisinden de Anadolu askeri ve kalan toplarla Behram Paşa bulunmaktadır. Kanuni ile yeniçeriler, muhafızlar ve süvari alayları gelmektedir. Osmanlı ordusu Mohaç ovasına girdiğinde öncelikle güneybatı bölümlerini ele geçirmiştir. Akıncılarda Macar ordusunun dışarıdan yardım almasını önlemiştir.

28 Ağustos 1526 tarihinde Osmanlı ordusu Mohaç ovasına gelmiş, tecrübeli askerlerin, kumandanların da olduğu savaş meclisi toplanmıştır. Burada ertesi gün yapılacak savaş tartışılmıştır. Savaş esnasındaki planlar belirlenmiştir. Ovanın bir tarafının bataklık, diğer tarafının tepe olması nedeniyle, Kanuni en yüksek ovada yerleşmiştir. Bali Bey'in önerisiyle ordu arka arkaya 3 saf şeklinde yerleşmiştir. Bu planla Macar ordusunun saldırması beklenecek ve saldırılar Osmanlı ordusunun merkezine geldiğinde, ordu yanlara açılacak ve Macar süvarilerini Osmanlı toplarıyla karşı karşıya bırakacaktır. 29 Ağustos gününde Macar ordusu saldırı kararı almıştır. Osmanlı ordusu sabah namazını kılarak, hazırlığa başlamıştır. Veziri azam ilk saflarda Rumeli askeriyle birlikte bulunmuştur. Kanuni plana uyarak, Macarların saldırısını beklemiştir. Saldırıya geçen Macarlar ilk saflarda bulunan Osmanlı ordusunun içine girmiştir. Yine savaş planına uygun şekilde Bali Bey ve Hüsrev Bey akıncı birlikleri ile Macar ordusunu yanlardan çevirmeye başlamıştır. Aynı anda 300 top ateşi başlatılmış ve Macar güçleri çemberin içine alınmıştır. 32 Macar şövalyesi Kanuni'yi ölü ya da diri olarak yakalamak için hareketlenmiş, bunlardan 3 tanesi padişahın olduğu yere ulaşmıştır. Ancak Kanuni üç şövalyeyi de öldürmüştür. Yenilen Macar ordusunun kumandanı, Kral II. Lajos ve asilzadeler Karasu bataklığında boğulmuşlardır.

Mohaç savaşının sonuçları

Bu savaşın sonunda Macaristan'ın başkenti olan Budapeşte ele geçirilmiştir. Macaristan Osmanlı Devleti'ne bağlanmış, himayesine alınmıştır. Almanya tarafından serbest bırakılan Fransız Kralıyla birlikte Osmanlı ve Fransız yakınlaşması başlamıştır. Macar Krallığının başına Jan Zapola getirilmiştir. Macaristan'ın Osmanlılar tarafından fethedilmesi Avusturya'yı memnun etmemiş ve arada gerginlikler baş göstermiştir. Osmanlıların desteğiyle tahta geçen Macar Kralı Yanoş'tan Budin'i alan Avusturya, kendini Avusturya macar kralı olarak ilan etmiştir.
" } ] }