{ "title": "Osmanlı Devleti Savaşları", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/Osmanli-Devleti-Savaslari-37.jpg", "date": "20.01.2024 23:25:41", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Osmanlı Devleti Savaşları, Osmanlı Devleti uzun soluklu yaşamış büyük bir devlettir. Osmanlı Devleti kuruluş, yükselme, duraklama, gerilme ve dağılma olarak beş dönem geçirmiştir. Bu beş dönemde sürekli savaşlar olmuştur. Çünkü Osmanlı Devleti'nin toprakları her bakımdan çok değerli idi. Bu yüzden diğer ülkeler sürekli Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştır. Osmanlı Devleti bu savaşların bazılarını kazanmıştır bazıların da ise mağlup olmuştur.

Osmanlı Devleti Savaşları (Kuruluş Dönemi)
Osmanlı Devleti kuruluş döneminde yaklaşık yirmi adet savaş olmuştur. Kuruluş döneminde Osmanlı Devleti altı adet padişah değiştirmiştir. Osman Bey döneminde Koyunhisar Savaşı ve Maltepe Savaşı yapılmıştır. Koyunhisar Savaşı Osmanlı ile Bizans arasında ilk yapılan savaştır. Birinci Murat döneminde ise toplam beş adet savaş yapılmıştır. Sazlıdere Savaşı, Sırpsındığı Savaşı, Çirmen Savaşı, Birinci Kosova Savaşı ve Ploşnik Savaşıdır. Ploşnik Savaşında Osmanlı ilk defa Haçlı ordusuna yenilmiştir. Yıldırım Beyazit döneminde Niğbolu Savaşı ve Ankara Savaşı yaşanmıştır. Bu savaş Osmanlı için önemli savaşlardır. Çelebi Mehmet döneminde ise ilk deniz savaşı olan Çalıbey Deniz Savaşı yaşanmıştır. İkinci Murat döneminde Varna Savaşı ve İkinci Kosova yapılmıştır. İkinci Kosova Savaşı Osmanlı Devleti için daha önemlidir. Çünkü Haçlı ordusu artık geri çekilmiştir. Balkanlar artık Türk yurdu haline gelmiştir.

Osmanlı Devleti Savaşları (Yükselme Dönemi)
Osmanlı Devleti yükselme döneminde ise altı adet padişah değiştirmiştir. Fatih Sultan Mehmet döneminde Otlukbeli Savaşı ve Osmanlı-Venedik Savaşı olmuştur. İkinci Beyazit Döneminde Osmanlı-Memlük ve Osmanlı-Venedik Savaşı olmuştur. Yavuz Sultan Selim döneminde ise Çıldıran, Turnadağ, Mercidabık ve Ridaniye Savaşları olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mohaç Savaşı, Zigetvar Seferi, Hint Deniz Seferi, Preveze Deniz Seferi, Nis Seferi ve Cebre Savaşı olmuştur. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa döneminde ise İnebahtı Savaşı olmuştur.

Osmanlı Devleti duraklama ve gerileme döneminde kısmen savaşmayı bırakmış ve hiç imzalamadığı kadar anlaşma imzalamıştır. Bu anlaşmalardan birçoğu Osmanlı Devlet için çok yararlı olmamıştır. Bu anlaşmalardan en önemlisi Küçük Kaynarca Anlaşmasıdır. Çünkü ilk kez Türk ve Müslüman toprağı kaybedilmiştir.

Osmanlı Devleti'nin son dönemi olan dağılma döneminde ise dokuz adet padişah değişmiştir. Bu dönemde yine anlaşmalar imzalanmaya devam edilmiş ancak savaşlarda durmaksızın devam etmiştir. Osmanlı-Rus Savaşı bu savaş sonucunda Osmanlı Devleti ilk kez imtiyaz vermiştir. Sırp ve Yunan isyanı yaşanmıştır. Kırım savaşı yaşanmıştır ve başarısız olunmuştur.
" } ] }