{ "title": "Osmanlı Rus Savaşları", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/osmanli-rus-savaslari.jpg", "date": "19.01.2024 06:57:31", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Osmanlı-Rus Savaşları, 16. Yüzyıl ve 20. Yüzyılları arasında geçen Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı ve daha sonrası ise bu devletin büyümesiyle birlikte bu devletin yerine geçecek olan Rusya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş olan bir dizi farklı savaşlar bütünüdür. Bu savaşlar şöyle sıralayabiliriz:
1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı zaferi) 1568-1570 Osmanlı-Rus Savaşı (Astrahan Seferi) (Bu savaşta rusların Kırım hanlığına karşı askeri üstünlüğü, Osmanlı diplomatik üstünlük) Navarin Deniz Baskını (İngiliz-Fransız-Rus ittifakı zaferi, Osmanlı donanması yakıldı) 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus zaferi, Ruslar Kırımı işgal etti) Kırım Savaşı (Osmanlı zaferi) 1678 Çehrin fethi (Osmanlı zaferi) Silistre Kuşatması (Osmanlı zaferi) 1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya Eflak ve Boğdan'dan geri çekildi.) Prut_Savaşı (Osmanlı zaferi) 1810 yılı Şumnu Muharebesi (Osmanlı zaferinin, Şumru Kenti'nde Ruslar'ı yendi) Sinop Baskını (Rus zaferi, Sinop Limanı yakıldı.) 1735-1739 Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşları (Osmanlı'nın zaferi ile sonuçlandı) Moskova Yangını (1571) (Kırım Hanlığı Zafer) 1686-1700 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı'nın kutsal birliktelik ile savaşa başlayarak bu savaştan çekilmesi) 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusların kazandığı bu zaferi, Şumnu kenti büyük bir direnç göstermesine rağmen Varna düştü) 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus zaferi ile sonuçlanmış ve Kırım geri alma faaliyetleri sonuçlanamadı.) Yenikale Körfezi Savaşı (Savaş sonuçsuz kaldı) Balaklava Muharebesi (Sonuçsuz) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi, Osmanlı 3 muharebe yenilmemesine rağmen 4. Muharebe için bulunan imkânlar azdır.) Oltenitsa Muharebesi (Osmanlı zaferi) Gözleve Muharebesi (Osmanlı Zaferi) 1. Plevne Muharebesi (Osmanlı'nın bu zaferi, 93 Harbi başladı, Plevne 'de artık savunma savaşları başladı) Alma Muharebesi (Osmanlı ve müttefikleri zaferi) 2. Plevne Muharebesi (Osmanlı zaferi) Sivastopol Kuşatmasının yapılması (1854-1855) (Osmanlı ve müttefik devletler zaferi) 3. Plevne Muharebesi (Osmanlı zaferi) Kafkasya Cephe Savaşları (Osmanlı zaferi, bu savaşla Rusya İmparatorluğu'nun yıkılma süreci hızlanmış ve 1917 yılında yıkılmıştır.) Bakü Muharebesi (1918) (Osmanlı zaferiyle sonuçlandı, Bakü Sovyet'ine karşı olarak kazanılmış savaştır.)

Türk-Rus Savaşı

Osmanlı Rus savaşı denildiği zaman akla ilk gelen savaşların başında 1877-78 Türk-Rus Savaşı gelir. Türk devleti için oldukça büyük bir zarara sebep olan, Osmanlı Ermenileri için ise önemil bir fırsat haline geldi. Anadolu'nun bazı uzak bölgelerinde Ermeni çeteleri ile eli silah tutmuş olan Türkler'in cephelere ulaşmalarını fırsat bildiler. Gün işte bu gündür diyerek Türk-Müslüman köylerine saldırdılar. Bu savaşın adı tarihte 93 harbi olarak geçmektedir.

Yaklaşık olarak 1 yıla yakın süren bu savaşta Osmanlı orduları, savunmaya çekilerek savaşı yapmıştır. Batılı devletler için ise tarafsız kalarak, savaşı bitirebilmek amacıyla arabuluculuk yapmıştır. Özellikle Balkan devletlerinde bu olaylar sonucunda etnik temizlikler gerçekleşmiş ve yer yer kırımlar de söz konusu olmuştur. Sonunda ise batıdaki Osmanlı savunma sınırlarını kıran Rus ordularının ön kısmı açılmış, dirence maruz kalmadan İstanbul'un kapısına (Yeşilköy) kadar ilerleyip Osmanlı Devleti'nin sınırlarını tehdit etmiş ve bunun neticesinde ise Osmanlı Devleti Ayastefanos yani Yeşilköy Antlaşmasını imzalamak zorunda ister istemez kalmıştır. Ancak Batı Avrupa devletlerinin bu antlaşmanın şartlarından hoşnut kalmamaları neticesinde bu antlaşma artık geçerliliğini yitirmiş oldu ve yeniden imzalanmasın neden olan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devletinin, oldukça fazla toprak kaybetmesine sebep olmuş, Balkanlardaki nüfuz sayısının büyük bir oranda yitirilmesine neden olmuştur. Balkanlar'da ve Kafkasya yer alan ve sayıları 1 milyona yakın olan Osmanlı vatandaşı artık mülteci konumuna inmiş, savaş zamanında ve savaştan hemen sonra Anadolu'ya büyük göç dalgaları gerçekleşmiştir. Ayrıca Batum'da bulunan Müslüman Lazlar ile Gürcüler Osmanlı sınırlarına göç etmek durumunda kalmışlardır.
" } ] }