{ "title": "Sırpsındığı Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/sirpsindigi-savasi.jpg", "date": "20.01.2024 10:30:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sırpsındığı savaşı, Osmanlı tarihinde oldukça önemi olan savaşlar arasındadır. Sırpsındığı Sırpların kırıldığı savaş ya da Edirne'nin kuzeydoğusunda bulunan günümüzde Sarayakpınar olarak anılan ve bu savaşın yapıldığı yer anlamında kullanılan bir kelimedir. 1931 yılında Osmanlıların Edirne'yi almasıyla İstanbul'dan Avrupa'ya açılan oldukça stratejik öneme sahip olan yol kesintiye uğratılmıştır. Türk kökenli göçmenlerde hızla Trakya bölgesine yerleşmeye başlamıştır. 1963 yılında Filibe'yi alan Osmanlılar, bu dönem Sırbistan'a sığınmış olan Bizans komutanının Osmanlılara saldırı düzenleme telkinleriyle karşı karşıya kalmıştır. Sırplar ve Bulgarlar ile Papa V. Urban'ın çabalarıyla Balkanlardaki Hristiyan olan devletlerden Eflak ve Bosna Prenslikleri ve Macar Krallığı da birleşmiş ve Haçlı Seferi yapma kararı almıştır. Osmanlılara karşı ilk defa bu şekilde Haçlı İttifakı yapılmıştır.

Sırpsındığı savaşındaki gelişmeler

1364 yılında Macar Kralı I. Lajos Sırp Pirlepe bölgesindeki Sırp kökenli beyi Vukasın Mrnjavcevic, İvan Ugleşa, Bosna ve Eflak Prensinin idaresinde olan birliklerden oluşturulmuş yaklaşık 30.000 kişiden meydana gelen haçlı ordusunu kurarak, Macaristan Kralının komutasında Edirne'ye doğru harekete geçmişlerdir. Bu esnada Trakya'daki Osmanlı birlikleri de Lala Şahin Paşa komutasında olup, yaklaşık 12.000 kişiden meydana geliyordu. O dönem Osmanlı padişahı olan I. Murat ise Karabiga kalesini ellerinde bulunduran ve Anadolu'ya gelmelerine yardımcı olan Bizanslılara isyan eden Katalan paralı asker birliğinin sorunlarıyla uğraşmaktaydı. Lala Şahin Paşa düşmanın sayıca fazla olması yüzünden padişahtan destek istemiş, aldığı emir Haçlı ordusunun ilerlemesini durdurması olmuştur. Bunun üzerine Lala Şahin Paşa, destek birlikler gelinceye kadar Hacı İlbey'in emrindeki akıncı birliğini Haçlı ordusunu durdurmak ve Meriç nehrini geçmelerini engellemek için göndermiştir.

Bu çabalara rağmen Haçlı ordusu Meriç nehrini geçerek, Meriç nehri kıyısına kamp kurmuşlardır. Buradan Edirne'ye ulaşmaları sadece iki günü bulacaktır. Bu yüzden rahatlamışlar, sanki Edirne'yi hemen almışlar gibi kampta zaman geçirmeye başlamışlardır. Bu sırada Hacı İlbey aldığı emre riayet etmemiş, burada kampta olan Haçlı ordusuna saldırı düzenlemiştir. Meriç nehri çevresinde bulun an bataklığı aşarak, burada uyuyan, içkiden sızan askerlerin panikle geriye kaçmasına neden olmuştur. Bu Haçlı askerlerinin çoğu Meriç nehrini geçerken boğulmuştur.

Sırpsındığı savaşının sonuçları

Bu savaşın Osmanlılar tarafından kazanılması, ülkede Edirne ve Batı Trakya bölgesinin oldukça güvenli hale gelmesine neden olmuştur. Böylece ülkenin batıdaki güvenliği tam olarak sağlanmıştır. Meriç nehri tamamen Osmanlıların kontrolüne geçmiş, Balkanlarda olan Macar üstünlüğü sekteye uğratılmıştır. Bulgaristan'ı vergiye bağlayan Osmanlılar bu sayede ülkenin Osmanlıların kontrolüne girmesini hızlandırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu bu savaşla ilk kez Haçlı ordularını yenme başarısı elde etmiştir. Balkanlara daha kolay geçmeyi sağlamıştır. Ancak Sırplar bu nedenle intikam alma duygusu beslediklerinden, Sırpsındığı savaşı Çirmen savaşının yapılması için önemli bir etken olmuştur.
" } ] }