{ "title": "Uhud Savaşı", "image": "https://www.savaslar.gen.tr/images/uhud-savasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:00:13", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "Uhud Savaşı, Uhud dağının eteklerinde başlayan Uhud savaşı 23 Mart 625 yılında cumartesi günü başlamıştır. Bu savaş Medine'deki Müslümanlar ile Mekke'deki Ebu Süfyan'ın ordusu ile yapılmıştır. Hicret'in 3. Yılında Kureyşlilerin Bedir'in intikamını almak ve Arabistan'a karşı kaybolan itibarlarını tekrardan kazanması için başlayan savaş hazırlıklarının öncüleri Ebu Süfyan, İkrime, İkrime'nin kardeşi ve Ebu Süfyan'ın karısı Hint'tir. Ebu Süfyan liderliği ile hazırlanan 3000 kişilik ordu Mekke üzerinden başlayarak ilerlemeye geçtiler. Savaş öncesinde Hz. Muhammet Müslüman topluluklarını bir arada tutarak ön görüşme yaptı. Bu görüşmenin sonucunda iki seçenek belirlediler. Birinci seçenek düşman ordusuna dağın eteklerinde saldırılması, diğer bir seçenek ise şehrin içinde yapılacak şehri müdafaa savaşıydı. Savaşa katılmayan genç Müslümanların ısrarı ile Uhud dağının eteklerinde yapılması kabul gördü. Hz. Muhammet Müslüman askerleri yerlerine yerleştirirken bir telkin de bulunmuştu. ' Müslüman askerlerinin cesetlerinin üstünde leş kargaları dahi görseniz bulunduğunuz bölgeyi tek etmeyin' demiştir. Her tülü gelebilecek tehlikeye karşı arkadaki tepeye 50 okçu yerleştirmiştir. Mekke askerlerinin kaçtığını gören okçu Müslüman askerler savaş kazanıldı düşüncesi yerlerini terk etmişlerdir. Mekke askerlerinin süvari komutanı boş tepenin önünden geçerek Müslüman askerlerini arkadan çevirmeyi başarıp Müslüman askerlerini iki düşmanın arasında bırakmıştır. Arada kalma çatışmasında Hz. Hamza ile 70 kişi şehit olmuştur. Yenilen İslam ordusu, Uhud dağının eteğine doğru geri çekilmişlerdir. Hz. Muhammed bu savaşla beraber Medine de kalma düşüncesindeki haklılığı ile okçulara bulunduğu tembihte ki doğruları göstermiş oldu. Bu savaşla birlikte Hz. Muhammed'in isabetli kararlarına karşı çıkılmadı.

Uhud savaşının nedeni; Mekkelilerin bedir savaşının intikamını almak istemeleri ve Medine'den çıkarılan Yahudilerin Mekkelileri savaşa teşvik etmeleri ile Uhud savaşı çıkmıştır.

Uhud savaşının sonucu; Mekkelilerin Hz. Muhammed'in nüfuzu tamamen yok etmek istemişlerdir. Fakat kazandıkları halde kesin hedeflerine ulaşamamışlardır. Çünkü Mekkelilerin Müslüman ordusunun yok olmasına güçlerinin yetmeyeceğini anlamışlardır. Okçuların ganimetleri paylaşmakta acele etmesi sonucunda da Müslümanlar mağlup olmuşlardır. Aynı zamanda Hz. Muhammed'e itaatin önemi anlaşılıp Müslümanların yenilgisi Museviler de sevinç uyandırmıştır. Buna dayanarak Arap kabileleri baş kaldırmışlardır. Baş kaldıranlara Hz. Muhammed akıncıları yollamıştır. Bazı kabileler İslamiyet'in öğretilmesi için öğretici istemişlerdir. Ancak bu isteğin yalan olduğu öğreticilerin ölmesi ile anlaşılmıştır. Bu durum Hz. Muhammed'i oldukça üzmüştür. Savaşın önemli sonuçlarından biri de Hz. Hamza'nın bu savaşta şehit edilmesidir.
" } ] }