Birinci İnönü savaşı ,
Yunan askerleri 6 ocak 1921 tarihin de iki koldan İnönü mevzilerinde savunan Türk kuvvetleri arasında yapılan savaştır. Yunan askerleri 6 ocak 1921 tarihine kadar Bursa ve Uşak bölgesinde hazırlıklarını sürdürmüşlerdir. Çerkez Ethem kuvvetlerinin meşgul ve temkinli harekatından yararlanarak İnönü ve Eskişehir bölgesinde taarruza başladılar. 6, 9 ocak 1921 tarihleri arasında savaşlar emniyet kuvvetleri harekatı şeklinde devam etmiştir. İnönü mevzilerindeki savaşlar 10 ocak 1921 tarihinde başlamış ve yunan kuvvetlerinin çıkış hatlarına çekildiği 11 ocak 1921 tarihine kadar sürmüştür.
Birinci İnönü savaşı savaş öncesi,
Gelişmeler sonrasında Yunanistan'daki seçimlerin sonrasında kurulan hükumet İtilaf devletlerinin güvenini kazanması için Anadolu da büyük bir başarı elde etmelerinin gerekli olduğunu düşündüler. Ayrıca Kral Konstantin mecliste yaptığı konuşmada savaşın devam edeceğini söylemişti. Yunanlılar 15 mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmişlerdi. Yunanlılar işgale devam edip Milne hattı olarak bilinen Soma, Ayvalık, Aydın, Akhisar bölgesine kadar ulaşmışlardı. 22 haziran 1920 tarihinde tekrar harekata geçen yunan birlikleri 30 haziran 1920 tarihinde Balıkesir'i işgal etmiştir. Sonrasında 8 temmuz 1920 tarihinde Bursa' yı işgal etmişlerdi. Devamında Afyon, Salihli istikametinde ilerleyen yunanlılar 29 ağustos 1920 tarihinde Uşak bölgesini işgal etmişlerdir.
Birinci İnönü savaşı kayıplar,
Birinci İnönü savaşı türk tarafı,
Ölü : 95
Yaralı : 183
Esir : 211
Birinci İnönü savaşı Yunan tarafı,
Ölü : 51
Yaralı : 130
Birinci İnönü savaşı sonuçları,
Yunan tarafı kendi istedikleri hedefe ulaştıkları için çok daha fazla ısrarcı olmamışlardır. Türk tarafı ise her ne kadar da sürekli geri çekilseler bile pes etmemişlerdir. Türk birlikleri Eskişehir bölgelerinde yunanların ilerlemelerini durdurmuşlardır. Savaş Türk tarafının zaferi olarak tarihe kazınmıştır. Yunan tarafı ise dünya ve yunan kamuoyunda yenilgi olarak tarihe geçmiştir. Türk tarafı bu savaş sonrasında hiç toprak kaybı yaşamamıştır. Sadece bir miktar malzeme kaybı yaşamışlardır. Türk tarafı için Zafer Türk kamuoyunda büyük bir yankı yapmış ve Ankara' da geniş çaplı kutlamalar yapılmıştır.
Birinci İnönü savaşı sonrası yükseliş ve yenilikler :
12 mart 1921 tarihinde İstiklal Marşı kabul edilmiştir.
İsmet paşa albaylıktan tuğgeneralliğe yükselmiştir.
TBMM Hükumetinin morali artmıştır ve her şey düzene girmiştir.
TBMM'nin kurmuş olduğu düzenli ordunun Batı Cephesindeki ilk başarısıdır.
Afganistan ile dostluk antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşma ilk Müslüman bir ülke ile yaptığı antlaşmadır.
Birinci İnönü savaşından sonra Teşkilat-ı Esasiye ilk Anayasa ilan edilmiştir.
İkinci İnönü Savaşı,
Birinci İnönü savaşından bir kazanç elde edemeyen Türk birlikleri yunanlıların güçlenmesine imkan vermeden Afyon ve Eskişehir bölgesini ele geçirmek istemişlerdir. Sevr Antlaşmasını zorla milli hükumete kabul ettirmek maksadıyla 23 mart 1921 günü harekata geçen bursa bölgesine çekilen 3. Yunan kolordusu ve Uşak bölgesinde bulunan 1. Yunan kolordusu Londra Konferansına gitmek için hazırlıklarda bulunan Türk birlikleri biri Eskişehir diğeri Afyonkarahisar istikametinde ilerleyip iki koldan savaşı başlatmışlardır. Tuğgeneral İsmet paşa emrinde olan birlikler karargahı Eskişehir'de olmak üzere İnönü mevzilerine savunma için gönderildi. Yunan birlikleri ilk dört gününde çok başarılı bir savaş çıkartıp 24 martta Dumlupınar'ı, 27 martta Afyonu işgal ederek ele geçirdiler. Eskişehir bölgesine doğru ilerlemekte olan yunan birlikleri Birinci İnönü savaşının izinden takıp ederek ilerliyorlardı. 27 mart sabahında İnönü mevkisinde çatışmalar başlamıştı.
İkinci İnönü savaşı sonucu,
Yunan ordusu sıkışıp İsmet Paşanın etkili savunmasına yenik düşüp geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Yunan ordusu bu çekilme sonucunda çok ağır kayıplar vermişlerdir. Yunanların mağlubiyeti Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa tarafından TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından 1 Nisan 1921' de telgrafla duyurulmuştur. Böylelikle Türk kuvvetleri büyük bir zafer kutlamışlardır.