Büyük Taarruz Sonuçları
12 Temmuz 2024

Büyük Taarruz Sonuçları

Büyük Taarruz

Büyük Taarruz, 26 Ağustos - 18 Eylül 1922 tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Türk milletinin bağımsızlığı için yapılan büyük bir harekattır. Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri dehası ve liderliği altında, düzenli Türk ordusu işgalci güçlere karşı amansız bir mücadele vermiş ve bu güçler nihayetinde ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Yunanlılar, işgal ettikleri topraklarda bağımsız bir Rum devleti kurmayı hedeflemiş ve İzmir'i bu devletin başkenti olarak ilan etmeyi planlamışlardı. Ancak bu hevesleri kursaklarında kalmıştır.

Atatürk büyük bir risk alarak, emri altındaki ordulara Yunanlıların üzerine saldırı emri verdi. Eğer Türk ordusu kaybederse, Sevr Antlaşması hükümleri gereği Yunanlılar topraklarımızı ele geçirecek ve gerçekleştirmek istedikleri idealleri hayata geçireceklerdi. Bu sebepten ötürü mutlak galibiyet elde edilmesi gerekiyordu. Öncelikli olarak Ankara'ya hareket eden Yunan ordusunun önü kesilmeliydi. Türk ordusu ve Yunan kuvvetleri, 23 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya Nehri'nin doğusunda karşı karşıya geldi.

Türk ordusu, Eskişehir ve Kütahya Savaşları'ndan yeni çıkmış, yorgun ve donanımsız bir haldeydi. Bu durumu idrak eden Atatürk, askerlere hitaben "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Bu vatanın her toprağı kan ile sulanmadıkça terk edilmemesi gerekir." sözlerini vurgulamıştı. Bu söz üzerine düşman kuvvetleri neye uğradıklarını şaşırdılar. Bu emri verdikten sonra herkesin kanının son damlasına kadar vatan için mücadele etmesi gerektiğini vurguladı. Bu moralle, Fevzi Çakmak Paşa'nın komutasındaki ordu 20 gün süren savaşın ardından yaklaşık olarak 6 bine yakın şehit olmak üzere 40 bin zayiat vermesine rağmen Yunanlıları geri püskürtmeyi başardı. Bu savaşın ardından Mustafa Kemal Paşa, mareşallik rütbesine yükseldi ve "Gazi" unvanını aldı.

Türk ordusu Yunanlıları geri püskürtmeyi başardı. Ancak ordumuzda Yunanlıları takip edecek takat kalmamıştı. Bunun sonucunda halktan bir özveri daha istendi. Son olarak bir atımlık güçleri kalmıştı. Türk halkı bütün varını yoğunu ortaya koydu ve 200 bine yakın Yunan askerine karşı, toplamda 185 bin kişilik bir ordu toplandı. Geri kalan subaylar hızlı bir eğitimden geçirilerek hızla Yunanların peşine düştü. 26 Ağustos 1922 akşamı, Mustafa Kemal, yanında Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü ile beraber, Afyon Kocatepe'deki yerini aldı ve sabah ezan sesiyle taarruz emrini verdi. 30 Ağustos 1922 tarihine kadar 4 gün çetin bir savaş yaşandı. Bu döneme "Başkomutanlık Meydan Muharebesi" adı verildi. Savaşın sonunda Türk ordusu büyük bir zafer elde etti.

Büyük Taarruz İçin Yapılan Hazırlıklar

  • Yaklaşık olarak bir yıla yakın hızlı ve gizli olarak savaş hazırlıkları yapıldı.
  • Yunanlıların taarruzu Eskişehir'den yapacağı beklentisi oluşturuldu.
  • Doğu ve güney cephelerinden takviye birlikler sağlandı. Doğu ve güney cephelerindeki son birlikler Batı Cephesi'ne kaydırıldı.
  • Afyon'dan taarruz edilmesinin sebebi, Afyon'un haberleşme ve ulaşım açısından merkezi bir konumda olmasıydı.
  • Tekalif-i Milliye Kanunu bütün yurtta uygulandı. Yurdun tüm olanakları seferber edilerek, araç, gereç ve malzeme eksiklikleri giderildi.


  • Yunanlılar büyük bir hezimete uğradı.
  • Yurt genelinde birlik ve beraberlik sağlandı.
  • 9 Eylül'de İzmir, 18 Eylül'de Bursa düşman işgalinden kurtarıldı.
  • İtilaf Devletleri peş peşe ateşkes teklifinde bulunmaya başladılar.
  • Yunanlıların çekilmesi üzerine Türk ordusuyla İngiliz kuvvetleri karşı karşıya geldi.
  • Kurtuluş Savaşı'nın sıcak savaş dönemi bitti, diplomatik mücadele dönemi başladı.
  • Yunan başkomutanı esir alındı.
  • Kurtuluş Savaşı başarıya ulaştı.
  • Mudanya Ateşkes Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması'na zemin hazırlandı.
  • Türk ordusunun ve halkının milli mücadeledeki kararlılığı bir kez daha kanıtlandı ve bundan sonraki süreçlerde hep diri kalacağı gösterildi.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Truva Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Truva Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

2 İnönü Savaşı Tarihi ve Sonuçları

2 İnönü Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Osmanlı Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

Osmanlı Savaşları Nedenleri ve Sonuçları

Sırpsındığı Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Sırpsındığı Savaşı Tarihi ve Sonuçları

1 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları

1 Dünya Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Güncel

Vietnam Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Vietnam Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Güncel

Sıffin Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Sıffin Savaşı Tarihi ve Sonuçları