1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?
27 Haziran 2024

1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?

1. Dünya Savaşı Cepheleri

1. Dünya Savaşı, dünya tarihinin en kanlı ve yıkıcı çatışmalarından biri olarak kabul edilir. Savaş, dünya genelinde birçok cephede gerçekleşmiş ve bu cepheler, savaşın seyrini ve sonucunu belirleyen kritik öneme sahip olmuştur. Bu cepheler, Schlieffen Planı'nın başarısız olması ve Almanya'nın hızlı bir harekâtla savaşı sonuca ulaştıramamasının ardından, yeni ve belirleyici bir özellik olan 'siper savaşı' sonucu ortaya çıkmıştır.

Genel Olarak 1. Dünya Savaşı Cepheleri

1. Dünya Savaşı cepheleri, genel olarak iki ana başlık altında toplanabilir:

Batı Cephesi

Batı Cephesi, Almanya'nın batısında kalan Avrupa topraklarında, esas olarak Belçika, Hollanda ve Fransa'yı yani Batı Avrupa'yı içine alan cephedir. Batı Cephesi savaşları, 4 Ağustos 1914 tarihinde Alman ordularının Belçika'ya saldırmasıyla fiilen başlamıştır. Belçika ve Fransa ordusunun yoğun direnmesi sonucu Marne Savaşı'nda Batı Cephesi kilitlenmiş ve her iki taraf da siperlere yerleşerek 4 yıl boyunca bu cephede karşılıklı taarruzlarla savaş devam etmiştir. Batı Cephesinde ilk defa zehirli gaz kullanılmıştır.

Doğu Cephesi

Doğu Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Doğu Avrupa ve Orta Avrupa'da, Almanya'nın, Avusturya-Macaristan'ın ve Bulgaristan'ın doğusunu, Rusya'nın ve Romanya'nın ise batısında kalan cephedir. Rus planları Galiçya üzerinden Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun ve Doğu Prusya üzerinden Alman İmparatorluğu'nun eşzamanlı işgali üzerine kurulmuştur. Rus birlikleri Galiçya'da büyük ölçüde başarı elde etmesine karşın, Rusya'nın etkisiz askeri liderliği ve az gelişmiş sanayisi, Doğu Cephesi'nden çekilmelerine ve büyük yenilgiler almalarına neden olmuştur. 1915 yılının baharında Ruslar, Galiçya içine çekilmişlerdi. Mayıs ayında İttifak Devletleri Polonya'nın güney sınırlarında dikkate değer bir atılım sağladı. 5 Ağustos günü de Varşova'yı yakalayan Ruslar, Polonya'nın doğu kısımlarına çekilmek zorunda kaldılar. 7 Kasım 1917 yılındaki Ekim Devrimiyle Ruslar Brest-Litovsk Antlaşması ile savaştan çekilmiş ve Doğu Cephesi bu şekilde kapanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun Savaştığı Cepheler

  • Kafkasya Cephesi
Osmanlı Devleti'nin Ruslarla savaştığı cephedir. Enver Paşa kumandasındaki Türk ordusunun 21 Aralık 1914'te Köprüköy - Eleşkirt hattında hücuma geçmesiyle Sarıkamış yakınında Allahuekber Dağları'na ulaşan ordu, 1915 Ocak ayının ilk haftasında ağır bir yenilgiye uğramıştır. 130.000 kişilik Türk askerlerinin 60.000'i çarpışmalarda veya soğuktan donarak şehit düşmüş, geri kalanlar ise esir düşmüştür. 3 Mart'ta Bitlis ve Muş, 16 Şubat 1916'da Erzurum, 18 Nisan'da Trabzon, 24 Temmuz'da Erzincan düşmüştür. Ancak Bitlis ve Muş geri alınmıştır. Çarlık Rusya'ya karşı çıkan ayaklanmalarda Rusların zayıflamasıyla buralar geri alınmıştır.

  • Çanakkale Cephesi
İtilaf Devletlerinin kara ve deniz güçlerinin Çanakkale Boğazı'nı kontrol altına alarak İstanbul'u işgal etme girişimleridir. İstanbul'un işgaliyle Osmanlı İmparatorluğu savaştan çekilecek, Almanya bir müttefikini kaybedecek, Rusya ile güvenli bir deniz ticaret ve ulaşım yolu açılmış olacaktı. 25 Nisan 1915 günü, yarımadanın altı kumsalında yapılan müttefik kuvvetler çıkartmasıyla Çanakkale Kara Savaşı fiilen başlamıştır. Kurmay Albay Mustafa Kemal'in komuta ettiği Anafartalar Muharebeleriyle Osmanlı Devleti büyük başarı kazanmıştır. 9 Ocak 1916 tarihinde Gelibolu Yarımadası'ndan müttefik kuvvetlerin tahliyesi tamamlanmıştır.

  • Sina ve Filistin Cephesi
I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan ve Osmanlı Devleti'nin de yer aldığı bir cephedir.

  • Hicaz-Yemen Cephesi
Halk arasında Yemen Cephesi adıyla da bilinen I. Dünya Savaşı boyunca Osmanlı Devleti'nin 4 tümenlik bir kuvvetle Arabistan'daki kutsal İslam şehirlerini korumak amacıyla çarpıştığı cephedir.

  • Irak Cephesi
Bu cephe, İngilizlerin petrol bölgelerini ele geçirmek amacıyla, 15 Ekim 1914'te Bahreyn'i ve 23 Kasım 1914'te Basra'yı işgaliyle açıldı. Yerli halkın askerleriyle birlikte Osmanlı kuvvetleri işgale karşı koyamadığı ve başarısız olduğu cephedir.

  • Galiçya Cephesi
Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da savaştığı üç cepheden birisidir. Osmanlı'nın savaştığı yer, Berezhany kasabası yakınlarıdır.

  • Makedonya Cephesi
I. Dünya Savaşı'nda 1915 sonbaharında İttifak Devletleri tarafından saldırıya uğrayan Sırbistan'a destek amacıyla İtilaf Devletleri'nin açmış olduğu, Balkan Cephesinde bulunan cephedir. Cephe Bulgaristan'ın ateşkes teklif etmesiyle Sırbistan'ın işgalden kurtulmasıyla kapanmıştır.

  • İran Cephesi
Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya İmparatorluğu-Büyük Britanya ittifakı arasında, İran'ın kuzeybatısındaki bölgede yer alan cephedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Osmanlı Devleti Savaşları

Osmanlı Devleti Savaşları

Büyük Taarruz Sonuçları

Büyük Taarruz Sonuçları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Truva Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Truva Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Irak Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Çanakkale Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Çanakkale Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Kösedağ Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Kösedağ Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Amerikan İç Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Amerikan İç Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Güncel

Kut Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Kut Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Güncel

1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?

1 Dünya Savaşı Cepheleri Nelerdir?

Güncel

Trablusgarp Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Trablusgarp Savaşı Tarihi ve Sonuçları

Orta Çağ Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Orta Çağ Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

Din Savaşları Nelerdir?

Din Savaşları Nelerdir?

Balkan Savaşları Tarihi ve Sonuçları

Balkan Savaşları Tarihi ve Sonuçları